Breaking News
Home / Ανακοινώσεις / ANTIPYRIKH 2016

ANTIPYRIKH 2016

ΕΝΩΣΗ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ

ΣΩΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΣΤΕΡΕΑΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ

_____________________________________________________________________

Ε.Υ.Π.Σ.Π.ΣΤ. Ελλάδας – Μέλος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 76/1998 ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ

ΕΔΡΑ: Λαμία – Κων/νου Καραμανλή 3  – Π.Υ. Λαμίας

Τ.Κ.: 35100, ΤΗΛ.& FAX.: 2231033636

Τηλ. Προέδρου: 6906607655   –   Τηλ. Γενικού Γραμματέα: 6973771290

6973771276

 

Λαμία 15-06-2016                           ΠΡΟΣ: 1)  Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

κ. Καπάκη Ιωάννη

Αρ.Πρωτ:

2)  Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος

Αντιστράτηγο κ. Καρατζιά Ιωάννη

 

ΚΟΙΝ: 1)  Περιφερειακό Διοικητή ΠΕ.ΠΥ.Δ. Στερεάς

Ελλάδας Αρχιπύραρχο κ. Παναγιωτόπουλο

Νικόλαο

 

2)  Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 

3) Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

4) Μέλη της Ένωσής μας

 

Θέμα: « Αντιπυρική περίοδος έτους 2016: Μια ακόμα χρονιά χωρίς λύσεις στα

           βασικά μας ζητήματα!»

    

Έχουμε ήδη εισέλθει στην αντιπυρική περίοδο του φετινού έτους και αναγκαζόμαστε μονότονα να επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα χρονιά δυστυχώς τα ίδια ζητήματα, που εξακολουθούν να κάνουν δύσκολη την καθημερινή μας διαβίωση στους χώρους εργασίας μας. Οι ανάγκες και τα προβλήματα είναι μεγάλα σε προσωπικό, σε υλικοτεχνική υποδομή που δεν εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες καθημερινής διαβίωσης αλλά το σημαντικότερο σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) που θα μας προφυλάξουν από κάθε δυσάρεστη συνέπεια του καθημερινού αγώνα που δίνεται για την προφύλαξη της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων μας. Σε σχέση με πέρυσι όταν πάλι τέτοιες ημέρες στηλιτεύαμε την διαρκή στασιμότητα στην επίλυση βασικών ζητημάτων λειτουργίας του Π.Σ και κατ’ επέκταση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,  δεν έχει αλλάξει τίποτα με τα προβλήματα αντιθέτως να μεγεθύνονται κυρίως στην έλλειψη προσωπικού μετά την πρόσφατη εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου που οδηγεί σε αποστρατεία μεγάλο αριθμό συναδέλφων μπροστά στον κίνδυνο απώλειας μεγάλων  ποσών (σύνταξη – εφάπαξ), για τα οποία εργάστηκε πολλά χρόνια και τα οποία η ελληνική πολιτεία εν μια νυκτί τα αφαιρεί στο όνομα της σωτηρίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης!

 

Αναλυτικότερα, όσον αφορά την κατάσταση στην Περιφέρειά μας, υφίσταται σημαντική έλλειψη προσωπικού σε Υπηρεσίες και Κλιμάκια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας όπως την Π.Υ. Λαμίας αλλά ειδικά το  Π.Κ Αμφίκλειας και  το  Π.Κ ΑΓ. Κωσταντίνου τα οποία βρίσκονται στην χειρότερη δυνατή κατάσταση. Επίσης ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν στην 7η ΕΜΑΚ,  στο ΠΕ.ΚΕ. Στερεάς Ελλάδας, όπως επίσης  στην Π.Υ Ιστιαίας και στα δύο (2) Π.Κ. Λίμνης και Μαντουδίου που ανήκουν σε αυτή. Το ίδιο σοβαρότατο πρόβλημα υφίστανται και οι Υπηρεσίες νοτιότερα της Περιφέρειας όπως της Π.Υ Θηβών, Οινοφύτων  και  Π.Κ Πολυδρόσου που καλύπτουν ζωτικό της χώρο. Όσον αφορά τις ελλείψεις και τα προβλήματα σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υποδομές, αυτά αφορούν επιγραμματικά, με τα αναλυτικά στοιχεία διαθέσιμα,  σχεδόν το σύνολο των Υπηρεσιών, με προεξέχον πρόβλημα το θέμα της έλλειψης ελαστικών των οχημάτων, των προβληματικών κτιριακών υποδομών (Π.Υ. Οινοφύτων, Π.Υ. Θηβών, Π.Υ. Καρπενησίου, λόγω λήξης του συμβολαίων στέγασης και αδυναμίας εξεύρεσης άλλων κτιρίων, Π.Υ. Μακρακώμης, Π.Υ Ιστιαίας, στην οποία έχει παραχωρηθεί οικοπεδικός χώρος για ανέγερση νέας Υπηρεσίας αλλά και στα Π.Κ. Λίμνης και  Φουρνάς) καθώς και στην Π.Υ. Ιτέας  στην οποία υπάρχει  εντολή εξώσεως καθώς και εξεύρεσης λύσης για το κτιριακό πρόβλημα της Π.Υ Λαμίας.

Επίσης επιτακτική είναι η ανάγκη χορήγησης νέου ατομικού εξοπλισμού στους συναδέλφους λόγω των φυσιολογικών φθορών που προκάλεσε η μακροχρόνια χρήση τους στην αντιμετώπιση των αγροτοδασικών πυρκαγιών.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν σημερινές διαπιστώσεις αλλά συσσωρευμένα προβλήματα των τελευταίων ετών που δυσχεραίνουν χρόνο με το χρόνο την κατάσταση. Το μείζον για εμάς είναι βεβαίως και η αντιμετώπισή τους, η οποία εξαντλείται κάθε χρόνο σε πολλές ώρες απλήρωτης εργασίας για όλους τους συναδέλφους και συνεχείς επιφυλακές σε περιφερειακό αλλά και τοπικό επίπεδο Υπηρεσιών και Κλιμακίων, αφού το υφιστάμενο προσωπικό τους δεν επαρκεί λόγω των κενών που υπάρχουν αλλά και σε πολλές περιπτώσεις από την αδυναμία σωστής διαχείρισης του υπάρχοντος από τις διοικήσεις τους. Στο ζήτημα των επιφυλακών, το οποίο έχουμε επισημάνει και τις περασμένες περιόδους και χρησιμοποιείται, ιδίως τα τελευταία χρόνια, ως μέτρο αντιμετώπισης κάθε μεγάλου συμβάντος σε επίπεδο περιφέρειας, τονίζουμε ότι η επιφυλακή του πυροσβεστικού προσωπικού, ως μέτρο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, δεν μπορεί με την έναρξη ενός και μόνο συμβάντος να γενικεύεται σε όλο το μήκος και πλάτος της γεωγραφικής μας περιφέρειας, αφού λόγω και της μη σωστής διαχείρισης του προσωπικού από τις κατά τόπους διοικήσεις αλλά και των μεγάλων, συνεχών μετακινήσεων, το προσωπικό καταπονείται άσκοπα, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις.

Οι λύσεις λοιπόν σε όλα αυτά είναι συγκεκριμένες. Άμεσα απαιτούνται:

  1. Ουσιαστικές αλλαγές στα οργανογράμματα των Υπηρεσιών και των

Κλιμακιών, με αναβαθμίσεις στη βάση των σημερινών συνθηκών και αναγκών κάθε περιοχής ξεχωριστά. Αδυνατούμε να λειτουργήσουμε προστατεύοντας τον Έλληνα πολίτη με όρους και συνθήκες των δεκαετιών του 1970 και του 1980!

  1. Πλήρη ενσωμάτωση της κατηγορίας των πυροσβεστών πενταετούς

υποχρέωσης στις μεγάλες ανάγκες λειτουργίας του Π.Σ. με αυτονόητη την επισήμανση τήρησης των διατάξεων του Ν.3938/2011 ως προς τις προϋποθέσεις ένταξής τους. Η καθημερινή μας λειτουργία δεν εξαντλείται καθημερινά στις 22:00 (ώρα λήξης ωραρίου των προαναφερόμενων συναδέλφων)!

  1. Άμεση απεμπλοκή των διαγωνισμών προμήθειας ελαστικών πυροσβεστικών

οχημάτων και μέσων ατομικών προστασίας των συναδέλφων, αφού η κατάσταση περιγράφεται ως οριακή πλέον! Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να προσπαθούμε να προστατεύσουμε στα πλαίσια της αποστολής μας τον συνάνθρωπό μας, την ίδια στιγμή που αδυνατούμε να προστατεύσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό!

Κάθε χρόνο παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα αναδεικνύουμε με τον καλύτερο τρόπο τον επαγγελματισμό μας αλλά το τίμημα δυστυχώς είναι βαρύ, κάτι που μαρτυρούν χωρίς καμία αμφισβήτηση οι αριθμοί των νεκρών και των τραυματιών συναδέλφων μας. Αναμένουμε και η πολιτεία να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της χωρίς μεγαλοστομίες και πυροτεχνήματα, όπως αυτά που εκτοξεύονται σε δύσκολες για εμάς στιγμές κατά την διάρκεια του καθημερινού μας αγώνα. Λύσεις στα προβλήματα εδώ και τώρα!!

 

 

Για το Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ.

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

 

ΜΙΧΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                              ΥΦΑΝΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

 

 

About admin

Check Also

Επιστροφή εισφοράς (καταργηθείσα κράτηση 1% υπέρ ΤΠΔΥ)

Τα δύο έγγραφα συμπληρώνονται απο όλους τους συναδέλφους και κατατίθενται με τη σχετική αίτηση στις …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *